Konijnen en konijnen zijn dezelfde dieren – er is geen verschil in ras of soort, alleen het woord dat wij verkiezen.

Konijnen en hazen zijn “lagomorfen”, een orde waartoe ook de pika behoort, een klein, ingrijpend zoogdier dat op een grote muis lijkt en in koudere klimaten leeft.

Lagomorphen werden oorspronkelijk ingedeeld bij de knaagdieren, maar in 1912 werd het onderscheid gemaakt tussen hen en knaagdieren.

Hazen worden geboren met hun ogen open, hun lichaam bedekt met haar, en ze kunnen al rennen binnen een paar minuten na de geboorte (net als een cavia!). Konijnen daarentegen worden blind en naakt geboren, en blijven de eerste dagen van hun leven in een met bont gevoerd nest.

Van konijnen, die tot het geslacht “Lepus” behoren, is wel eens vastgesteld dat ze een snelheid van 45 mijl per uur halen.

Verhalen over de vruchtbaarheid van konijnen zijn er in overvloed en het is dan ook niet verwonderlijk dat het konijn in vele culturen en religies een symbool van vruchtbaarheid is geworden. Toen de christelijke invloed zich verspreidde, werd dit symbool geassocieerd met Pasen.

Konijnen zijn heel schone dieren en zijn gemakkelijk zindelijk te maken en te trainen. Net als een hond kan een konijn geleerd worden om op zijn/haar naam te komen, op schoot te zitten en eenvoudige kunstjes te doen.

Gelukkige konijnen vertonen een schattig gedrag dat bekend staat als een “binky”: ze springen in de lucht en draaien rond!

Een babykonijn heet een kit, een vrouwtje heet een hinde en een mannetje is een bokje. Een groep konijnen wordt een kudde genoemd.

Konijnen zijn herbivoren en eten uitsluitend grassen en andere planten. Omdat hun voeding zoveel cellulose bevat, laten ze twee verschillende soorten uitwerpselen passeren om hun voedsel volledig af te breken. Terwijl andere grazers hun voedsel kauwen en doorslikken en het dan weer “opboeren” (zoals koeien kauwen), verteren konijnen hun uitwerpselen bij de eerste passage opnieuw om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben.

De gemiddelde grootte van een konijnenjong is gewoonlijk tussen 4 en 12 baby’s, die na een korte dracht van 30 dagen geboren worden. Mannelijke konijnen kunnen zich al op de leeftijd van 7 maanden voortplanten, en vrouwtjes al op de leeftijd van 4 maanden. Dit betekent dat een vrouwtjeskonijn in één jaar wel 800 kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen kan voortbrengen!

Een konijn leeft ongeveer 8 jaar, maar gesteriliseerde konijnen (die gesteriliseerd/gecastreerd zijn) kunnen wel 10-12 jaar oud worden.

De tanden van een konijn stoppen nooit met groeien! Veel mensen denken dat ze moeten kauwen om hun tanden kort te houden. Hoewel konijnen graag kauwen, is het de normale slijtage van de boven- en ondertanden die ervoor zorgt dat de tanden van een konijn kort blijven.

Share and Enjoy !

Shares